Diabetische Voet Preventie & Voorlichting

Elke patiënt met diabetes wordt geadviseerd elke 6 weken een pedicure met aantekening diabetische voet te bezoeken.

Wat heeft diabetes met uw voeten te maken? Door diabetes kunnen de bloedvaten en de zenuwvezels in uw voeten beschadigd raken. Er stroomt dan minder bloed naar uw voeten. U krijgt minder gevoel in uw voeten en daardoor kunt u ongemerkt wondjes en blaren oplopen. Wondjes genezen minder snel en kunnen gemakkelijk infecteren. Ook kunnen er druk- en eeltplekken ontstaan. Vaak ontstaat er onder deze plekken een ontsteking.

Voetverzorging
Wanneer u uw voeten dagelijks goed verzorgt, kunt u veel voetproblemen voorkomen. Voor een goede voetverzorging gelden de volgende adviezen:

Als u moeite heeft met de voetverzorging kan een pedicure met de aantekening ´ `Diabetische Voet´ u daarbij helpen. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Waar moet u op letten?
Als u een van de volgende verschijnselen opmerkt, kunt u dat bij de volgende controle melden:

Wanneer naar het spreekuur?
Maak een afspraak als u wondjes, blaren of ontstekingen ontdekt, zeker als ze slecht genezen. Voetschimmel (roodheid, jeuk, kloofjes en schilfering) is ook een reden om contact op te nemen. Tijdige behandeling kan ergere infecties voorkomen.

Vergoeding
Als u als diabetespatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening “Diabetische Voet” kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten.